Something Old Something New Something Borrowed Something Blue…and a sixpence in her shoe….

Elke bruid komt het rijmpje vanzelf tegen zodra ze op zoek gaan naar haar bruidsartikelen: Something Old Something New Something Borrowed Something Blue, and a sixpence in her shoe. Volgens het eeuwenoude rijmpje moet je deze 5 items met je meedragen tijdens de bruiloft omdat ze zorgen voor een gelukkig en vruchtbaar huwelijk. Omdat ik gek ben op tradities (maar er wel graag een nieuwe, hippe draai aan geef), draait alles in mijn webshop om dit rijmpje. Ik combineer vintage met nieuw, blauw en creativiteit waardoor voor elke smaak en budget deze lucky items beschikbaar zijn. Maar waar komt deze bruiloft traditie eigenlijk vandaan?  Hieronder vind je de betekenis van elke item én ideeën om deze geluksbrengers toe te voegen aan je bruiloft (en dat is helemaal niet zo moeilijk als je denkt!).

And a sixpence for your shoe


De oorsprong van something old, something new, something borrowed, something blue

De oorsprong van het rijmpje gaat terug naar het Engeland van de 19e eeuw. In geschriften uit 1871 en 1876 werd al geschreven over deze kleine geluksbrengers, maar het is waarschijnlijk dat al ver daarvoor de lucky items in de volksmond werden doorgegeven. Hoewel er tegenwoordig niet zo heel veel waarde meer wordt gehecht aan bijgeloof, was dit een paar eeuwen terug zeker wel het geval! Elke something heeft een speciale betekenis en geluk, en samen vormen ze de basis voor een gelukkig en voorspoedig huwelijk. Ik ga hieronder in op de verschillende lucky items, de oorspronkelijke betekenis én de nieuwerwetse. Want óók tradities zijn onderhevig aan veranderingen, gelukkig maar (spoiler alert: vroeger draaide alles om… jawel… voortplanting).

something old, new, borrowed, blue, sixpence voor de bruid

De betekenis van Something Old

Als je gaat zoeken naar de betekenis van de geluksbrengers, zie je dat de meeste mensen maar gewoon iets hebben verzonnen of herhalen wat een andere website heeft geschreven. Maar volgens de oude geschriften staat Something Old voor de afweren van het kwade voor je nakomelingen. Vroeger was dat natuurlijk dé reden om te trouwen: je voortplanten! Tegenwoordig is dat natuurlijk niet meer zo hip om te zeggen, dus wordt er vaak iets anders van gemaakt. En laten we eerlijk zijn:  de continuïteit van het huwelijk, de overgang van het oude naar het nieuwe, of het eren van je familie (je verleden) klinkt ook wel iets vrolijker.

kousenband something old #3 met vintage kant

Ideeën voor something old

In  de praktijk blijkt dit vaak een lastig item te zijn. Bruiden denken vaak aan sieraden van hun oma, moeder of tante, wat natuurlijk heel mooi en symbolisch is. Maar je kunt bijvoorbeeld ook denken aan een oude zakdoek van je opa, of een klein stukje stof of kant dat je aan de binnenkant van je jurk naait of laat verwerken in een sierraad of accessoire zoals de zakdoekjes die ik voor bruid Bo heb gemaakt. Of kies voor een kousenband waarin een stukje vintage kant is verwerkt.

Vintage medaillon met een foto van je dierbaren

Of wat denk je van een medaillon, dit kan een oude zijn maar ook een nieuwe, met daarin een trouwfoto van je (groot)ouders. Prachtig toch? En kijk eens hoe mooi een foto medaillon is aan een boeket. Zo heb je én een lucky something old, én je dierbaren heel dicht bij je.

vintage foto broches, antiek met bloemen, zilverkleurig met messing

Van bruidszakdoek tot sieraad

Vind je het toch lastig? Voor mijn webshop speur ik stad en lang af voor de mooiste something old. Ik vind het prachtig om oude sieraden, accessoires en zakdoekjes te verzamelen, te herstellen en mooie te verpakken voor een nieuwe ronde in hun (soms al hele) lange bestaan. En waarom zou je niet een nieuwe traditie beginnen door iets ouds te kopen en deze zelf weer door te geven aan je dochter, zoon of vriendin die gaat trouwen? Dus neem eens een kijkje en laat je inspireren.

zakdoekje met grote roos voor de bruid

De betekenis van Something New

Ook hier is de betekenis waarschijnlijk weer het beschermen van het nieuwe leven (ja, alles draaide echt om vruchtbaarheid toen!). Maar dit is in de loop van de tijd veranderd in het nieuwe leven dat je tegemoet gaat. Het nieuwe leven met je man of vrouw. En deze betekenis is eigenlijk wel zo leuk he? Dat het om jullie draait en jullie liefde!

Ideeën voor something new

Something new is eigenlijk nooit een probleem, want elke bruid heeft wel iets nieuws. De bruidsjurk, je schoenen of je ondergoed. Ook al zou je je hele bruiloft tweedehands proberen te regelen, dan nog is er altijd wel iets nieuws te vinden zoals je trouwring, kousenband of je kousen. In mijn shop vind je ook handgemaakte nieuwe zakdoekjes, mét something old erop. Zo sla je twee vliegen in één klap!

bruidszakdoek met something old

Betekenis Something Borrowed

Voelen jullie hem al aankomen? Traditioneel gezien was het something borrowed (houd je vast) het ondergoed van iemand die al kinderen had gekregen. Ieuw! Tja, wederom om je vruchtbaarheid te waarborgen. Maar goed dat deze traditie veranderd is in iets lenen van iemand die een gelukkig huwelijk heeft, zodat haar geluk ook jouw geluk wordt.

Ideeën voor something borrowed

Ook dit blijkt vaak een lastig item te zijn omdat mensen snel denken aan iets van waarde zoals een sieraad. Natuurlijk is een paar oorbellen van je moeder of een enkelbandje van je beste vriendin heel waardevol, maar ook hier kun je denken aan iets kleins, zoals een zakdoek, een handspiegeltje of een haarspeldje. Ook leuk is een symbolische something borrowed, zoals een klein zakje met aarde uit de tuin van je ouders. Na de bruiloft gooi je het zakje weer leeg op dezelfde plek. Voor de Something Old, Something New..spelden in mijn webshop gebruik ik ook een symbolische betekenis, zoals de titel van bruid die voor één dag geleend wordt aan de bruid of de trouwdatum, die voor één dag voor het bruidspaar is.

Something old, something new, something borrowed, something blue and a sixpence in her shoe

Betekenis Something Blue

Van oudsher geeft de kleur blauw bescherming en verjaagt het het kwaad. Dit zie je terug in heel veel culturen, zoals bijvoorbeeld de bekende blauwe amulet die beschermt tegen het boze oog in de islamitische cultuur, en voor de mensen die geloven in (een) god is blauw natuurlijk ook de kleur van de hemel. En waarom denk je dat de politie blauw draagt? Juist. Bescherming. En ja, 1,5 eeuw geleden zal dat ongetwijfeld te maken hebben gehad met de bescherming van het ongeboren leven. Maar bescherming van je huwelijk, van je lief, van wat jullie samen hebben, dat is toch minstens zo mooi en belangrijk. Toch? Daarnaast is blauw de kleur van trouw, wat natuurlijk ook een heel belangrijk deel is van jullie huwelijk.

Ideeën voor something blue

Something blue is een makkie. Een klassiek voorbeeld is natuurlijk het blauw strikje aan je kousenband, maar je kan ook een blauw lintje aan de binnenkant van je trouwjurk doen, of een klein blauw accent in je haar, een zakdoek met een klein blauw borduurseltje. Vrijwel alle accessoires die ik zelf maak, hebben ook een something blue in de vorm van een lintje, parel of strikje. Zo sla je meteen twee vliegen in één klap!

something blue kousenband ivoor, klassiek cadeau voor de bruid

Nu weten jullie de betekenis van something old, something new, something borrowed, something blue. En dan blijft het laatste (en vaak vergeten) regeltje nog over:

And a silver sixpence in her shoe

Het geluksmuntje dat in de linkerschoen van de bruid wordt geplaatst door haar vader. Deze betekenis is makkelijk en recht door zee: financiële voorspoed voor zijn dochter en haar man. Ook zou het muntje beschermen tegen de wraak van anderen mannen die met de bruid wilden trouwen. Alle reden om er toch voor de zekerheid maar ééntje bij je te dragen, toch?

geluksmuntje voor de bruid kopen in de webshop van Hip je Huwelijk in

Ideeën voor een sixpence

Een sixpence is een sixpence, daar valt niet veel aan te veranderen, toch? Klopt, maar je kan het jezelf wel makkelijker maken. Door hem bijvoorbeeld aan een speldje aan de binnenkant van je jurk vast te maken of aan je schoen als een (bijna echte!) ‘sixpence in her shoe’. En dan is er nog de keuze tussen een silver sixpence en een gewone sixpence. Zou een zilveren sixpence écht meer geluk brengen? Of gaat het om de gedachte die erachter zit door een sixpence voor een bruid te kopen? Door te kiezen wat bij jouw stijl en budget past, kun je het zo persoonlijk -en traditioneel- maken als je wilt!

cadeautje voor de bruid: geluksmuntje voor aan de schoen

Archives by month:

Archives by category: