Een van mijn eerste producten toen ik jaren terug overstapte van ringkussens naar cadeautjes en kleine accessoires: And a Sixpence in her Shoe. Het traditionele Engelse muntje voor in de schoen van de bruid. Natuurlijk is het muntje het belangrijkste, maar het oog wilt ook wat. Dus kreeg elk muntje een handgemaakt zakje, en later werd dit een stoer doosje van kaftpapier. Maar na zoveel jaar was de foto een doorn in mijn oog geworden. Tijd voor een nieuw doosje én foto’s! Mooi, he?

sixpence in her shoe

De vijfde -en vaak vergeten- regel van het bekende rijmpje

Het rijmpje kent (bijna!) elke bruid wel. Draag je iets oud, nieuw, geleend en blauws tijdens de ceremonie dan zou dat zorgen voor een gelukkig huwelijk. Maar het laatste regeltje van dit rijmpje wordt in Nederland vaak weggelaten:

Something Old
Something New
Something Borrowed
Something Blue
And a Sixpence in her Shoe

Jammer, want het is juist die sixpence die een perfect cadeautje maakt! Volgens de traditie plaatst de vader van de bruid het muntje in de schoen van de bruid voor de plechtigheid. Dit zorgt voor een voorspoedig en rijk huwelijk.

And a sixpence for your shoe

Traditioneel of met een eigen twist?

Ik ben zelf dol op tradities. Zeker in deze tijd waarin alles continue veranderd en het leven maar door dendert, vind ik het heerlijk om even stil te staan en te kijken naar wat was. Maar ik vind ook dat tradities soms best een upgrade mogen krijgen. Dus verwerk ik deze geluksmuntjes ook in andere cadeautjes voor de bruid, zoals kousenbanden en schoenclips. Tenslotte draagt ook niet elke bruid dichte schoenen.

Na de bruiloft berg je de sixpence weer op in het doosje, maar stop hem niet te ver weg. Er is namelijk nog een leuke traditie: stop hem in de Christmas pudding!

geluksmuntje voor de bruid kopen in de webshop van Hip je Huwelijk in

Huh, Christmas pudding?

Jazeker, want er is nog een eeuwenoude Engelse traditie met een sixpence: de Chrismas pudding. Ook hier wordt van oudsher een sixpence of threepence in gedaan. Wie de sixpence in zijn stuk vindt, heeft het komende jaar voorspoed en geluk. Geinig toch? Zo’n Christmas pudding is wel een werkje: de Engelsen beginnen er al maanden voor de kerst mee! Geen zin in een maandenlange voorbereiding? Ik vond dit recept van Miljuschka waar je ‘maar’ een uurtje of 8 mee bezig ben. Ik denk dat ik het komend jaar ook maar eens ga proberen, mét sixpence natuurlijk. Leuk om met de hele familie te kijken wie hét stuk heeft. Wél voorzichtig een hap nemen natuurlijk 😉

Elizabeth II sixpences te koop

And a sixpence in her shoe

Afijn, weer even terug naar dat nieuwe doosje, want dit is hem: de nieuwe And a Sixpence in her Shoe! Met een mooie bloemencirkel op de voorkant, én uiteraard het volledige rijmpje in het doosje. Om het geluksmuntje alle aandacht te geven ligt hij op een lichtblauwe ondergrond (inderdaad: Something Blue!). Ik houd van dat soort kleine details.

Hier blijft het niet bij, want elk product dat ik verkoop wordt natuurlijk leuk verpakt en verzonden mét confetti. Meteen naar de bruid sturen? Als je jouw persoonlijke boodschap doorgeeft zorg ik dat het het eerste is dat de bruid ziet wanneer ze het doosje opent.

something old, new, borrowed, blue and a sixpence kopen in webshop