Misschien een beetje vreemd, een huwelijksblog met een berichtje over the Queen. Maar voor iemand die dagelijks naar haar beeltenis kijkt kan ik het niet zomaar voorbij laten gaan. Voor mijn sixpence-producten gebruik ik altijd de ‘munt’-zijde, met het jaartal en de text ‘sixpence’. Zo weet de bruid meteen wat het is! Maar vandaag, uit respect voor deze iconische vrouw, krijgt de ‘kop-zijde’ alle aandacht.

Elizabeth II half penny

Elizabeth II Sixpences

Elizabeth II was de laatste monarch wiens beeltenis op de sixpence stond. In 1972 ging de UK over op het decimale stelsel en verdween dus ook de sixpence. Het ontwerp voor de ‘kop’-zijde is ontworpen door de beeldhouwer Marie Gillick. Het ontwerp was opmerkelijk omdat Elizabeth werd afgebeeld zonder kroon maar met een lauwerkrans om het hoofd. De ‘munt’-zijde is ontworpen door Edgar Fuller and Cecil Thomas en toont een roos, distel, klaver en prei, als symbolen voor de vier home nations van de UK.

Elizabeth II sixpences te koop

Een bijzonder weetje: van 2016-2022 zijn er nog een aantal zilveren, gouden en rosé gouden (decimale sixpences) gemaakt. Hierop staat Elizabeth wel afgebeeld met kroon.

Een vreemde toevalligheid is ook dat ik voor vandaag gepland heb om een nieuw ontwerpt maken voor de sixpence in her shoe. Daarover volgende week meer, maar voor nu:

Goodbye Elizabeth, Queen of England!

Vintage sixpence hanger aan een boeket
Elisabeth II half penny