Ik kwam op een veiling zoiets leuks tegen: zilveren sixpence hangers, maar ook niet-zilveren sixpences en zilveren threepence muntjes die je ergens aan kunt hangen. Naai hem met een paar steekjes vast aan je kousenband of aan de binnenkant van je jurk. Zo heb je je lucky something old de hele dag dicht bij je.

Zilveren sixpence hangers en niet-zilveren en threepence hangers

And a Sixpence in her Shoe

Zoals jullie weten speur ik heel binnen- en buitenland af naar mooie vintage accessoires voor de bruid. Maar wat ik het allermeeste verkoop zijn de sixpences. Deze worden gekocht door moeder, tantes, vriendinnen en collega’s. En dat is in deze gekke corona-tijd alleen maar meer geworden. Met de zeer beperkte gastenlijst kunnen de naaste familie en beste vrienden nog wel aanwezig zijn op de bruiloft, maar zijn er ook heel veel mensen die het moeten missen. Heel leuk en lief om te zien dat ze dan tóch nog even een extra klein cadeautje sturen.

Zoals jullie misschien wel weten (lees anders dit stukje over de sixpences) is de sixpence een oude engelse munt én één van de vijf lucky items voor de bruid. Naast Something Old, New, Borrowed & Blue luidt de laatste regel:

And a Silver Sixpence in her shoe

Sixpence aan een zilveren hanger

Zilveren sixpence hangers

Zoals jullie misschien weten, of misschien ook wel niet, verkoop ik deze sixpences al heel lang. Los in een doosje zodat de bruid hem ook echt in haar schoen kan doen, maar ook als speldje én echte silver sixpences. Ik probeer regelmatig iets nieuws toe te voegen, maar soms raakt mijn inspiratie ook een beetje op. En vaak komt er precies op dat moment iets voorbij waardoor ik weer helemaal geïnspireerd raak! Zoals vorige week. Op een veiling zag ik een setje muntjes, met daaraan oogjes, settings en hangertjes. Zo leuk! Natuurlijk ben ik gaan bieden én -yes- had ik gewonnen!

Oude zilveren muntjes voor de bruid

Sixpence, threepence… huh?

Voordat de UK overstapte op het decimale stelsel (10 cent, 25 cent, 100 pence=1 pound) in 1971 gebruikten ze munten als shilling, threepence en sixpence. Heel vroeger waren deze munten van zilver, toen sterling zilver, toen half zilver en later van een legering van metalen. Zo verkoop ik in mijn shop bijvoorbeeld ‘gewone’ niet-zilveren sixpences, maar ook oudere half-zilveren sixpences. En daar komt nu een sterling zilveren sixpence uit 1887 bij én andere zilveren muntjes uit de UK, het land waar het rijmpje vandaan komt. Hoe toepasselijk!

Silver threepence als something old voor de bruid

Sterling zilveren sixpence uit 1887

Dit muntje is maar liefst 133 jaar oud! Maar hij ziet er nog goed uit voor zijn leeftijd. Het is een muntje uit het gouden jubileumjaar van Queen Victoria die toen 50 jaar op de troon zat. In die tijd stonden er nog geen waardes op de muntjes maar moest je de waarde aflezen aan het formaat van het muntje. Er staat dus geen sixpence op, zoals bij de andere silver sixpences, maar natuurlijk komt ook dit muntje leuk verpakt mét uitleg. Het blauwe zakje (something blue) heeft een gestempelde tekst “Silver Sixpence 1887” en het rijmpje zit er uiteraard ook bij. Als het een cadeautje is, weet de bruid dus ook meteen wat de betekenis is.

Sterling silver threepence coin, lucky something old

Niet-zilveren én zilveren sixpences hangers

Hoewel de veilingmeester de kavel als volledig zilver verkocht, wist ik natuurlijk wel beter. Ik had allang gezien dat er ook Queen Elizabeth II muntjes tussen zaten, en hier zit helemaal geen zilver in.

Maar leuk zijn ze wel, en praktisch want je hangt hem met een paar steekjes zo vast aan je kousenband of bh bandje. Wil je ook een kousenband kopen en daar de sixpence aan laten hangen? Dat is natuurlijk geen probleem, neem dan gewoon even contact op via whatapp of mail.

Er zaten twee hangertjes tussen met een niet-zilveren sixpence, maar ik heb er bij ééntje zelf een half-zilveren sixpence van 97 jaar oud in gedaan. De tweede sixpence hanger heb ik gelaten zoals hij was, met een niet-zilveren muntje uit 1954. Het hangertje is bij beide muntjes wel van sterling zilver.

zilveren sixpence hangers, half-zilveren hangers en niet-zilveren hangers

Threepence hangertjes

Naast de zilveren sixpence hangers heb ik ook nog twee sterling zilveren threepence hangers. Een beetje een vreemde eend in de bijt misschien, aangezien het in het rijmpje om de sixpence gaat en niet om de threepence. Maar vergeet dat andere lucky item niet: Something Old!

En oud zijn deze muntjes zeker. Met de jaartallen 1911 en 1917 zijn ze meer dan 100 jaar oud! Het leuke aan deze lucky coins (en vergeet het andere rijmpje niet: “find a penny pick it up, all day long you’l have good luck”) is dat ze nog een maatje kleiner zijn en dus makkelijk ergens aan te bevestigen. Bovendien hebben beide threepences ook nog iets bijzonders: ééntje is bevestigd in een prachtige handgemaakte omlijsting, de andere heeft een kleine rode steen (ik denk een robijn). Geen sixpence, maar wel twee hele bijzondere sterling zilveren Something Old dus!

Sterling silver threepence coin, lucky something old

Te koop in de webshop

De zilveren sixpence hanger, en de sixpence hanger uit 1945 zijn nu te koop, de andere lucky items plaats ik de komende dagen. Het zijn unieke items, dus verkocht is echt weg (sorry!). Maar ik houd natuurlijk altijd mijn ogen open voor andere mooie hangers en something old!

Sterling silver sixpence en kousenband