Ik denk dat ik inmiddels zo’n 5 jaar vintage zakdoekjes verkoop in mijn webshop. Ik zoek ze, controleer ze, behandel ze op vlekken en was ze vaak meerdere malen. Daarna worden ze gestreken, ingepakt en voorzien van een ‘tears of joy’ en ‘something old’ labeltje. In deze 5 jaar heb ik zo’n 30 zakdoekjes verkocht, terwijl ik er zeker meer dan 100 heb gekocht. Ik vertel je vandaag waar je allemaal op moet letten wanneer je zelf op jacht gaat op een vintage zakdoekje voor je bruiloft.

vintage zakdoekjes kopen

Dinsdag Wasdag

Eigenlijk is elke dag wasdag in een gezin van 5, maar vanochtend besloot ik een rondje vlekbehandelingen-wassen-drogen-strijken te doen. Dit soort sessies heb ik regelmatig, want vlekken die er al decennia lang in zitten gaan er zelden in één keer uit. Dus als ik dan weer een paar nieuwe zakdoekjes gevonden heb, pak ik ook een aantal oudere uit de kast om ze mee te nemen in dezelfde behandeling. Soms heeft een zakdoekje wel 4 van deze rondes nodig om helemaal schoon te worden. Maar vaak geef ik het na ronde 5 of 6 op, omdat er een vlekje in blijft zitten. Van de stapel van 20 die je op de foto ziet, zijn er slecht 2 goed genoeg voor in de webshop. Best een lastig product dus (maar ze zijn zo leuk!). Een mooi moment voor een blog met tips voor als je zelf op zoek gaat naar vintage zakdoekjes!

zakdoekje met something blue

De beste plek om vintage zakdoekjes te vinden

Dit is een beetje een inkoppertje, maar de beste plek is gewoon bij oma, opa, tante of je ouders in de kast. Dat kost niets, je kunt ze goed bekijken én de allerbeste reden: er zit emotionele waarde aan. Prachtig toch, als je een something old hebt van je grootouders hebt op je trouwdag?

De tweede beste plek om vintage zakdoekjes te vinden

De kringloop of rommelmarkt. Hier zijn ze wel ontzettend moeilijk te vinden, want de meeste mensen gooien ze gewoon weg. Maar soms vind je ze wel eens, zelfs nog in het doosje. “Super!” denk je dan, maar dit zijn vaak wel de lastigste om schoon te krijgen. Daarover vertel ik je straks meer. Een voordeel van een zakdoekje in de kringloopwinkel vinden, is dat je het goed kunt bekijken. Zitten er geen vlekken in, of gaten? Probeer dit ook vooral in het licht te doen, want lichte strepen van jarenlang op de plank liggen zijn moeilijk te zien.

oude zakdoekjes als something old voor de bruid

De slechtste plek om vintage zakdoekjes te kopen

Marktplaats. Echt, doe het niet. Ook al staat het er vol mee. Verkopers vragen er -door het ‘brocante’ te noemen- belachelijke prijzen. Allereerst kun je ze niet zien en aanraken, en moet je maar op de blauwe ogen van de verkopen vertrouwen. Ik heb een paar keer zakdoekjes via marktplaats gekocht, en altijd was er wel iets mis mee. Van: “Nee hoor, ze zijn gloednieuw” tot “Een paar kleine vlekjes, maar die was je er zo uit”. Ik heb ze allemaal gehoord, en de waarheid is dat je vlekken er bijna niet uitkrijgt (tenzij je dus, zoals ik, het niet erg vind om er maanden mee bezig te zijn). Nog een belangrijke reden waarom je niet op marktplaats moet kopen zijn de verzendkosten: Dan heb je voor 4 euro een mooi zakdoekje gevonden, en dan kosten het je nog eens 4 euro om te laten verzenden. Serieus? Op een zakdoekje in een envelop hoeft maar 1 postzegel!

Waar moet je op letten bij het kopen van vintage zakdoekjes?

  1. Vlekken
  2. Gaten
  3. Stickers
  4. Naalden & plakband
franse zakdoek vintage jaren 50

Vlekken

Mijn ervaring is dat zo’n 29 van de 30 zakdoekjes vlekken hebben. Soms groot, soms piepklein, en heel vaak ligplekken. Dan hebben de zakdoekjes jaren lang keurig gestreken en gevouwen in de kast gelegen en het randje dat af-en-toe daglicht kreeg (bij het open en dichtdoen van de kast) is geel geworden. Dit zie je bijna niet. Dan kun je je natuurlijk afvragen of het echt zo erg is. Misschien niet als het een zakdoekje is dat je zelf hebt gevonden of dat van oma is geweest. Maar voor mij wel, want hoe licht de streep ook is: hij gaat bij mij de deur niet uit.

Let ook op piepkleine smet-plekjes, soms zijn ze maar een speldenpunt groot maar deze zijn heel lastig te verwijderen.

Zakdoekjes voor hun grote schoonmaakbeurt
Dit was een -bijna- onmogelijk project. Maar eentje is inmiddels schoon en staat in de webshop 🙂

Gaten

Nog een inkoppertje, want gaten in je zakdoekje wil je natuurlijk ook niet. Grote gaten zie je snel, maar voor dunne plekken en piepkleine gaatjes moet je soms flink turen. En wat snel vergeten wordt: kleine gaatjes in het kanten randje dat om het zakdoekje heen zit.

Stickers

Soms vind je een doosje gloednieuwe vintage zakdoekjes: Yes! Want nieuw in het doosje, daar kan toch niets mis mee zijn? Think again, want de állermoeilijkste vlekken zijn de lijmresten van het merk-stickertje dat al 40, 50, soms wel 60 jaar op de stof heeft gezeten. Een klein ovaal of rechthoekig geel vlekje, vaak precies boven de mooie geborduurde hoek van het zakdoekje. Ik kan uren bezig zijn om ze te verwijderen, en soms is het dan tóch niet gelukt. Dit zie je ook vaak pas na de laatste was-en droogronde als je het zakdoekje gaat strijken.

vintage zakdoekjes kopen

Naalden en plakband

Tenslotte een lastige, omdat je het vaak niet ziet en dat zijn roestplekken en (nog meer) lijmresten. Dit is ook een probleem dat je vindt bij zakdoekjes die nog in een doosje zitten, keurig strak opgevouwen. Want ze blijven zo keurig strak zitten omdat ze bij het inpakken vastgezet zijn aan de achterkant met naalden of plakband. Naalden zijn vrijwel altijd gaan roesten in 50 jaar, en plakband zorgt voor dezelfde lijmresten als de merk stickertjes op de voorkant.

vintage zakdoekjes something blue nieuw
Het duurde maanden voordat deze zakdoekjes in de webshop kwamen.

Hoe belangrijk is het?

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe erg vind jij het? Dat zakdoekje van oma met die vlek of dat gaatje is vaak gebruikt door iemand waar je van houdt. Of een zakdoekje dat je met veel moeite gevonden hebt met een klein gaatje, weegt dat op tegen het enthousiasme dat je erin hebt gestopt om het te vinden? Dat is iets wat alleen jij kunt beoordelen.

vintage zakdoekjes en stof als something old voor de bruid

De vintage zakdoekjes van Hip je Huwelijk in

Hopelijk heb je iets aan mijn tips om zelf op zoek te gaan naar vintage zakdoekjes. Maar heb je geen zin om zelf uren te spenderen aan zoeken, behandelen, wassen en strijken? Dan heb ik goed nieuws, want ik vind dat wél leuk om te doen. Ik zet regelmatig zakdoekjes in de webshop die dit hele proces al doorlopen hebben, en gegarandeerd vrij zijn van gaten en vlekken. Ik verzend ze mooi verpakt mét labeltjes om je persoonlijke boodschap aan de bruid op te zetten. Een “tears of joy” labeltje, omdat het zo heerlijk toepasselijk is én een “something old” labeltje zodat de bruid meteen weet dat het een vintage zakdoekje is.

nieuwe zakdoekjes in de webshop
Deze exemplaren kwamen door de strenge keuring deze ronde.

Zoals je hebt kunnen lezen is het lastig om mooie exemplaren te vinden en schoon te krijgen, dus er komt maar heel af en toe een exemplaar in de webshop. Het mooie Franse exemplaar en het zakdoekje met tulpjes op de foto hierboven heb ik zojuist toegevoegd, en op Facebook of Twitter verschijnt vanzelf een berichtje zodra een nieuw exemplaar wordt toegevoegd. Benieuwd welke zakdoekjes er al verkocht zijn? Ik heb sinds kort de verkochte producten in een aparte categorie staan, altijd leuk om even door te snuffelen voor inspiratie.

En de rest?

En de vintage zakdoekjes die de keuring niet halen? Die gebruik ik voor unieke samengestelde zakdoekjes of ik gebruik er delen van voor something old-items. Soms naai ik er ook kleine zakjes van om vintage sieraden in te doen wanneer ik deze verzend of gebruik ik ze als fotoprop. Dus je ziet: al die was-sessies zijn nooit voor niets!

Ga je zelf op zoek? Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Succes, en veel plezier!

vintage haarspeld ovaal, vintage accessoire voor de bruid