Vintage of tweedehands bruidsjurk kopen?

Vintage is hot, en een tweedehands trouwjurk heeft veel voordelen. Uiteraard de prijs, want er wordt zoveel aangeboden dat je een trouwjurk voor een fractie van de nieuwprijs kunt kopen. En hij is maar één keer gedragen, dus vaak nog in tip-top conditie. Bovendien worden er elk seizoen nieuwe collecties gemaakt, dus afhankelijk van de leeftijd van de jurk draag je straks een jurk die niemand anders heeft.
Een tweedehands bruidsjurk is ook een milieubewustere keuze.  Er hoeven immers geen nieuwe grondstoffen te worden gebruikt en de jurk hoeft niet vanuit China naar Nederland te worden gevlogen (want ja, ook die nieuwe jurk van dat mooie Italiaanse merk wordt in China geproduceerd). Maar ja, daar staat tegenover dat je wél het spectaculaire ik-ben-de-bruid-gevoel mist dat je krijgt bij het bezoeken van een bruidsmodezaak. Hieronder geef ik een aantal tips.
tweedehands trouwjurk kopen
 

Wees geduldig

Natuurlijk wil je je jurk zo snel mogelijk vinden. Maar geduld is een schone zaak, en daar zul je best wat van nodig hebben, wil je een tweedehands jurk kopen. Elke dag komen er tientallen jurken bij op Marktplaats. En ja, daar zit heel veel oude zooi tussen. Maar ook pareltjes. Zoek vooral ook op het merk wat je mooi vindt. Iemand die goed voor haar jurk heeft gezorgd en hem met liefde heeft gedragen weet deze details allemaal en zal deze ook zeker in haar advertentie zetten. De bruid die van haar jurk heeft gehouden, wilt waarschijnlijk ook dat hij een goede nieuwe eigenaresse krijgt.

Kijk in je eigen buurt

Denk hierbij aan verkoop Facebook-groepen in jouw eigen stad of omgeving. Dat is dichterbij én het zijn mensen uit je eigen stad. Dat maakt het makkelijker om even langs te gaan en de risico op iemand die je wilt belazeren is een stuk kleiner. Je kunt tenslotte zomaar de volgende dag weer op de stoep staan!

tweedehands trouwjurk kopen

Pas zoveel mogelijk jurken

Je weet pas wat je staat als je het hebt geprobeerd. Je kunt alsnog een afspraak maken bij een bruidsmodezaak (voor dat gevoel!), maar je kunt ook vriendinnen, collega’s of andere bekenden vragen of je hun jurk mag passen. Misschien droom je wel van een sweetheart-neckline of een mooie uiteenlopende mermaid-rok maar staat het helemaal niet. Heb je daar wekenlang marktplaats voor in de gaten gehouden en twee uur in de auto gezeten!  En wie weet, misschien vind je via-via jouw droomjurk wel.

Wees reëel

Zou jij je jurk van 1500 euro wegdoen voor een paar tientjes? Nee toch? Als het te goed lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

Houd rekening met extra kosten

Zoals het stomen van de jurk (goed om even te vragen aan de verkoper!), dit kan je zomaar 100 euro kosten. En heel belangrijk: het vermaken van de jurk. Dit is echt een vak apart, dus laat het doen door een specialist. Dit kan je tussen de 100-200 euro kosten.

tweedehands trouwjurk kopen

Koop nooit, nooit, nooit zonder het gepast te hebben

Het gaat om je trouwjurk, niet om een gewoon jurkje. Ga altijd langs bij de verkoper, en vraag van tevoren of je de jurk daar kunt passen. Dan weet je pas of hij staat en past, hoe de conditie is en hoe hij behandelt is. En of je niet belazert wordt.

Kijk voor de echte pareltjes in vintage winkels

Nederland heeft een aantal fantastische vintage bruidsmodezaken, zoals Namanama en Mim’s Mooiste. Hier vind je échte vintage jurken die bovendien tip-top in orde zijn en absoluut one-of-a-kind. Of kijk eens op etsy.

Ga je toch voor een nieuwe jurk?

Er komt best wat bij kijken, wil je een tweedehands trouwjurk kopen. Zoeken, passen, onderhandelen, verstellen. Stiekem kost dat best een hoop tijd en spanning. En dat heb je niet als je een nieuwe bruidsjurk koopt. Maar ook hier is echt wel wat te besparen. Zoek bijvoorbeeld eens rond naar trouwjurken uit de collectie van vorig jaar, of showroom modellen. Wel even vragen of hij dan -op kosten van de bruidsmodezaak- versteld of gestoomd wordt. En heb je je droomjurk gevonden, vraag dan of je er iets bij krijgt. Het gaat om een jurk van een behoorlijk bedrag, dus vaak kun je er wel iets gratis bijkrijgen zoals  je hoepel of je accessoires. Dat kan je toch al gauw een bedrag van 80 euro schelen!

Oh enne… bij die mooie tweedehands, vintage of nieuwe bruidsjurk horen natuurlijk ook mooie vintage accessoires. En daarvoor ben je in mijn eigen webshop weer aan het goede adres. Een mooie paar vintage oorbellen, een parelketting of een mooie haarspeld bijvoorbeeld.

tweedehands trouwjurk kopen