Een bruiloft met kinderen en vóór kinderen

Onze herbevestiging was een echte bruiloft met kinderen, en álles erop en eraan. Want dat wilden we graag: ons tienjarig huwelijk vieren en opnieuw trouwen. Met onze kinderen, naaste familie en beste vrienden. En aangezien daar families tussenzitten met 2, 3 en 4 kinderen stond het plezier van onze en hun kinderen absoluut voorop. Want kinderen blij = ouders blij. Hier vind je dus een paar tips hoe je het leuk houdt voor je eigen kinderen én de kinderen van je gasten!

bruiloft trouwen kids kinderen tips ideeën spelen knutselen
Foto: Susan Swiggers Fotografie

Zorg dat ze naar buiten kunnen.

Kinderen doen niets liever dan buiten rondrennen, zeker op een dag waarop ze een hoop ‘moeten’. Ze moeten stilzitten tijdens de ceremonie, ze moeten op tijd ergens zijn, ze moeten misschien wel schoenen aan die nog nieuw zijn en nog niet lekker zitten. Blegh. Ik zou daar ook onrustig van worden. Dus zorg voor voldoende pauze-momenten en een plek waar ze naar buiten kunnen. Hup, schoenen uit en lekker rennen door het gras! En ideaal voor een bruiloft met kinderen: een omsloten locatie zoals een kasteel of landhuis. Als ze niet buiten de poort kunnen komen, heb jij meer rust. Alles op één locatie is hierbij ook absoluut een groot voordeel!

bruiloft trouwen kids kinderen tips foto's maken
Foto: Susan Swiggers Fotografie

Betrek de kinderen bij de ceremonie.

Wij stonden al 1-0 voor, want wij hadden de leukste babs van Nederland, Marielle Jongmans, die fantastisch is met kinderen. Het begon al bij de voorbereidingen toen ze thuis bij ons kwam eten. Of wij even weg wilden gaan, want ze moest even iets bespreken met de kinderen. Verrassingen die wij ook pas tijdens de ceremonie te horen en zien kregen (maar ik ga ook lekker niks verklappen!).

bruiloft trouwen kids kinderen tips ideeën voor de ceremonie
Foto: Susan Swiggers Fotografie
bruiloft trouwen kids kinderen ringkussen sieraad
Foto: Susan Swiggers Fotografie

En ze kregen allemaal een taak. Voorop lopen bij de ceremonie en het bordje met tekst beethouden, de akte voorlezen, met de hamer slaan om het huwelijk officieel te maken en het op maat gemaakte ringkussentje showen. Tenslotte mochten zij ook nog hun handtekening zetten op de akte. En om het helemaal feestelijk af te sluiten riep Marielle alle kinderen om zich heen en vertelde ze nog een verhaal. En dat was zo gezellig en spannend, dat de volwassenen er ook gewoon bij kwamen zitten. Waarom ook niet?

babe trouwambtenaar marielle jongmans
Foto: Susan Swiggers Fotografie

Maak het leuk met het eten.

Geen enkel kind (oke, onze oudste dochter uitgezonderd) wil 2 uur lang stilzitten en alleen maar onherkenbaar eten krijgen. Maak er een BBQ, foodtruck-festival of buffet van. Bij voorkeur met buiten eten zodat ze tussendoor even lekker kunnen rondrennen. Wij hadden een BBQ en daarna een ijscokar, net als op onze bruiloft 10 jaar daarvoor. Ook leuk voor jezelf en je gasten: zo zit je niet continue op dezelfde plek.

Wel uitgebreid eten? Zorg dat de kinderen het eten krijgen dat zíj lekker vinden tijdens jullie voorgerecht en zorg daarna voor een ruimte op jullie locatie die je inricht als loungeroom met grote kussens, wat lekkers en een toffe film. Zijn ze daarna weer helemaal uitgerust en kunnen ze nog een paar uurtjes mee op het feest.

bruiloft trouwen bruidspaar met kinderen tips en advies
Foto: Susan Swiggers Fotografie

Zorg dat ze tussendoor ook wat te doen hebben.

En daarmee bedoel ik niet dat je ze continue bezig moet houden (al kan bij een bruiloft met kinderen – zeker als het een grote bruiloft is- een nanny ook wel weer handig zijn), maar zorg dat er spelletjes of knutseldingen zijn. En dan het liefste iets wat de fantasie prikkelt. Zo hadden wij een knutseltafel gemaakt. Het idee erachter was dat iedereen houten schijfjes kon versieren en dat we deze na afloop in een lijst zouden plakken.  Maar er werden kettingen, armbanden en de meest aparte dingen van geknutseld. Alles dubbelzijdig dus ons oorspronkelijke plan kon zo de prullenbak in. Geweldig! Er werd boter-kaas-en-eieren gespeeld met de kussentjes die ik had gemaakt en twister gespeeld op het gras. En een picknick-kleed werd binnen no-time een podium waarop prachtige dansvoorstellingen werden gegeven. Prikkel je de fantasie, dan ontstaan de mooiste dingen!

bruiloft trouwen kids kinderen tips ideeën spelen knutselen
Foto: Susan Swiggers Fotografie
bruiloft trouwen kids kinderen tips ideeën spelen knutselen
Foto: Susan Swiggers Fotografie

En tenslotte de allerbelangrijkste tip voor een bruiloft met kinderen..

En als je goed hebt gelezen, heb je het al tussen de regels door kunnen lezen… laat los. Er zullen dingen anders lopen dan gepland. So what? Dat is misschien moeilijk, maar uit spontane acties ontstaan vaak de mooiste momenten. Laat los en …. geniet!

bruiloft trouwen kids kinderen tips fotoshoot
Foto: Susan Swiggers Fotografie