De bestellingen in mijn webshop verstuur ik altijd verpakt als een cadeautje, en ik vind het ook leuk om iets kleins mee sturen. Hartjessnoepjes, stickers, of confetti, want kleine verrassingen zijn altijd leuk. Zaaipapier vind ik ook leuk. Het heeft een verrassingselement en een doe-element, wat het extra leuk maakt. Zo denken mensen over een half jaar (of langer) opeens weer aan je. Ook leuk als give-away voor jullie bruiloft! Vandaag een DIY-tutorial hoe je het zelf maakt.
loveitsfree2

Zaaipapier is -hoe verrassend- papier met zaadjes erin. Je plaatst het papiertje in een potje met aarde, of gewoon buiten in de tuin. Beetje grond erover en wachten maar. Het papier wordt afgebroken en de zaadjes zorgen voor bloemen, plantjes of kruiden. Je knipt het papier in vormpjes (of handiger nog: gebruik een pons) en doe het in zakjes, of kleine mason-jars, of maak er een compleet pakketje van met een potje en schaartje en labeltje waarin je jezelf alvast uitnodigd voor het eten wanneer de kruiden gebruikt kunnen worden.

Het idee en de tutorial vond ik op Kiind. Bij mijn Do-It-Yourself-blogs probeer ik altijd zoveel mogelijk spullen te gebruiken die ik al heb liggen (minimale kosten dus). Voor deze DIY heb ik alleen de zaadjes (2 zakjes a 50 cent) gekocht.

benodigdheden

Je hebt nodig:

 • papier (hoe dunner hoe beter, en geen glossy papier)
 • emmer
 • kinderbadje of grote teil
 • 2 houten plankjes
 • zaadjes
 • stapel theedoeken
 • schaar
 • schepraam, hor, gaas of (zoals ik) een archiefbakje. Als het maar metaal is en fijne gaatjes heeft.
 • stenen of lijmklemmen
 • water
 • eventueel een staafmixer

Oke, aan de slag!

knippen
Knip het papier in kleine stukjes. Ik heb het papier gebruikt waarop ik ook de rijmpjes print die meegeleverd worden bij de sixpence bestellingen. Dit is mooi ongebleekt handgeschept papier met bloemblaadjes. Dit leek me mooi en toepasselijk en ik wilde geen gebleekt papier gebruiken. In de praktijk bleek het totaal niet handig, het was te dik om lekker papperig te worden. Verbeterpuntje voor de volgende keer!

stap1

Zet het flink onder water. En nu wachten. Volgens de tutorial op kiind moet een paar uur genoeg zijn. Ik heb het een dag laten staan en nog was het niet echt lekker papperig geworden. Gebruik dus lekker dun papier mensen!
stap2

Dan maar de staafmixer erop! Maar let erop dat je hem niet naar z’n grootje helpt.

stap3
Vul het badje met water en gooi de drab erbij.

stap4
Dit was voor mij het punt waarop ik dacht: oh mijn god, dit komt nooit meer goed!
Bleek niet zo te zijn, ook een bad met drab hoort allemaal bij het plan.

Leg alvast naast het badje een plank neer met een theedoek eroverheen.

stap5

Met een zeef kun je er nog wat snippers uithalen, die komen namelijk grotendeels bovendrijven.

stap6

Daar gaat ie! Let the magic begin!
Scoop met je gaas/hor/zeef door het badje, door de pap op de bodem en schud een beetje bij het omhooghalen.

stap7

Cool he? Door het zachtjes schudden kun je het gelijkmatig verspreiden over de bodem en dan moet je in één beweging het bakje recht omkieperen op de theedoek.

stap8

Voila!

stap8.2

stap9

Zaadjes erop en een beetje aandrukken. Dan leg je er een theedoek overheen en maak je de volgende. Totdat je al je papier en zaadjes gebruikt hebt. Eindig met een theedoek. Ik heb 3 vellen gemaakt. Het moet ook goed en het liefst een beetje sne drogen dus maak de stapel niet te groot.

stap9.2

Na de laatste theedoek leg je de tweede plank erop. Ik ben er vervolgens nog even op gaan staan, om de eerste flinke waterstroom eruit te persen. Dan zet je de planken vast met lijmklemmen of je plaatst er iets zwaars op.

stap10

Na een paar uur haal je de stenen en de theedoeken eraf en laat je de papieren verder drogen aan de lucht. Tadaaa: zaaipapier!

stap11

Als het goed droog is kun je er vormpjes uit gaan knippen, of makkelijker nog: uitdrukken met een pons. Grote ponzen zijn best prijzig (rond de 15 euro), maar als je veel wilt maken is het het geld zeker waard. Je vind ze in hobbyzaken maar iets kleinere bijvoorbeeld ook bij de HEMA. Vervolgens leuk verpakken in een potje, of een zakje, of zoals ik met een labeltje.

stap13

Voor mijn eigen give-aways maakte ik labeltjes met photoshop. Mijn photoshop-skills zijn nog niet echt geweldig te noemen, maar ik vond ze zo goed gelukt dat ik ze ook meteen voor de confetti en stickers maakte. Als je ook van plan bent om dit soort labels te maken, denk er dan wel aan dat je de tekst voor de achterkant ondersteboven op het ontwerp zet.

stap14
De rand uitsnijden zodat hij omhoog staat wanneer je het label dubbelvouwt. Tip: kies voor stevig papier met een bedrukte achterkant, zodat je dit ziet als je het zakje omdraait.

stap15

Voila!
Deze gaan nu mee met de verzending van de bestellingen in de huwelijks webshop. Welke je krijgt is een verrassing!

Ook aan de slag? Hieronder mijn tips!

Voordelen:

 • het is leuk en persoonlijk. Je kunt zelf de zaadjes kiezen en de manier waarop je het verpakt. Zijn jullie gek op koken? Kies dan voor gemengde kruiden. Zijn jullie themakleuren paars en wit? Kies voor paars-witte bloemen.
 • betaalbaar. Je hebt ongeveer 1 zakje zaad nodig voor 1 velletje papier. En uit 1 vel haal je ongeveer 4-5 give-aways.

Tips:

 • kies dun papier. Krantenpapier is ook prima! Papier met een (beetje) kleur is leuk, dan krijg je een gemeleerd effect.
 • heb je op het werk een versnipperaar? Vraag of je hem mag gebruiken! Of beter nog: vraag of je een zak afvalsnippers mee mag nemen. Superhandig!
 • kies kleine zaadjes, deze plakken beter.
 • doe het buiten. Het heeft ruimte nodig én kan rommel geven.

Gaan jullie ook zelf aan de slag voor de bruiloft? Met give-aways, decoratie of wellicht iets anders?