Vandaag wat meer info over het (misschien wel) allerleukste product in deze webshop: de sixpence! Voor de bruiden die nu denken: ‘Huh? Sixpence?’; hieronder wat meer info over de geschiedenis en symboliek van deze oude geluksbrenger. En voor de bruiden die dit al weten: lezen jullie ook even mee? Verderop vind je namelijk ook nog een hele leuke actie!
sixpence shoe bruid

Jullie kennen natuurlijk allemaal het bekende rijmpje:

Something Old,
Something New,
Something Borrowed,
Something Blue

Maar weten jullie ook, dat er nóg een regel is? Namelijk:

And a silver sixpence in your shoe

De sixpence is een oude engelse munt, de eerste sixpence werden geslagen in de 16e eeuw. Zoals alle munten vroeger van waardevolle metalen waren, was de sixpence ook van zilver. Maar omdat geld steeds minder waard werd, werden de nieuw geslagen munten ook van steeds goedkopere materialen gemaakt. Anders zou de waarde van het metaal hoger worden dan de waarde van de munt.

Tot 1919 waren de munten nog van 92,5% zilver, vervolgens was er een periode dat ze voor 50% uit zilver bestonden (tot 1946) en vanaf 1946 werden ze gemaakt van een legering van koper en nikkel.
Vanaf 1971 worden de sixpences helemaal niet meer gemaakt, omdat er wordt overgegaan op een decimaal geldstelsel.

sixpence2

Volgens de traditie wordt de sixpence in de schoen van de bruid gedragen op haar trouwdag. De vader van de bruid plaatst hem in haar linkerschoen als een teken van geluk en voorspoed in het huwelijk.

Er zijn weinig mensen die de sixpence verkopen in Nederland. Niet zo gek, het is tenslotte een engels gebruik. Maar wat mij betreft mag deze traditie best wat bekender worden in Nederland. Het is namelijk gewoon ontzettend leuk. En een heel leuk en betaalbaar cadeautje om te kopen voor een vriendin, zus of collega die gaat trouwen. Je wenst ze hiermee extra geluk!

Ik koop de sixpences voor mijn webshop bij een speciaalzaak in de UK. Het zijn dus geen zilveren sixpences, maar wel echte engelse sixpences uit de periode 1947-1970. Ik controleer elk muntje op gaafheid en poets ze totdat ze weer glimmend en mooi zijn. Daarna verwerk ik ze tot spelden of hangers, of ik laat ze zoals ze zijn. De Pin Your Sixpence is mijn persoonlijke favoriet: een sixpence met een mooie swarovski kristal aan een veiligheidspeldje. Verkrijgbaar in de kleuren blauw, ivoor en offwhite, en elk met “something blue”.  Je maakt de speld vast aan de binnenkant van je jurk, op je torselet of je kousenband en draagt hem zo bij je. Handig ook als je geen muntje in je schoen kunt doen, bijvoorbeeld als je open schoenen hebt! En voor de foto leg je hem even in je schoen, zoals op de prachtige foto van Fotozee bovenaan dit bericht (fijn dat ik deze foto mag gebruiken Nanda en bruid Linda!).

zakdoek_linnen_sixpence1

Op dit moment heb ik verschillende producten te koop waarin een sixpence verwerkt is, zoals manchetknopen (niet meer op voorraad, maar neem gerust contact op!), een schoenclip (om hem toch aan of -even omdraaien!- ín je schoen te dragen) en natuurlijk ook een losse sixpence die je voor de ceremonie even snel in je schoen doet. Elke sixpence wordt geleverd in een handgemaakt zakje, met daarin uiteraard ook het rijmpje geprint op mooi handgeschept papier.

En dan nu de actie: Terwijl ik dit berichtje aan het schrijven was moest ik terugdenken aan een vorig Do-It-Yourself blog en besloot ik nog een aantal van deze leuke envelopjes met sixpence te maken. Deze stuur ik de rest van de maand september mee met elke bestelling in de webshop! Geen code, actie of tegenprestatie nodig. Cadeautje van mij voor jou!

DIY_Bruiloft_6

 

1 Comment on Sixpence in your shoe

  1. Wat leuk! Dat wist ik helemaal niet. Ik vind het een heel schattig gebaar en een waardevolle toevoeging aan het rijmpje.

Comments are closed.