DIY-stempel-initialen Personaliseren van je giveaways, enveloppen, servetten.. met een stempel met jullie initialen geef je het nét een beetje extra. It’s all about the details! Met onderstaande tutorial laat ik zien hoe je zo’n stempel gewoon zelf maakt, met spullen die je al in huis hebt of (voor een klein bedrag) kunt kopen. Dit zijn de materialen die ik heb gebruikt:

  • Computer, printer, papier
  • Potlood
  • Scherp mesje en/of aardappelschilmesje
  • Gum (50 cent bij de Hema)
  • Inkt (ik gebruik graag VersaCraft textielinkt, maar een gewoon stempelblokje van Hema/Action/etc is prima als je stempelt op papier

Mocht je een guts hebben, dan is het nog makkelijker. Maar als je die niet hebt (zoals ik) dan lukt het ook prima met een scherp mesje.

DIY-stempel-initialen-materialen

Stap 1: Maak je ontwerp
Kies het lettertype dat je wilt gebruiken en maak je ontwerp. Ik heb het gedaan in Photoshop, maar het kan ook in een tekstverwerkingsprogramma zoals Word of Pages. Je kunt ervoor kiezen om alleen jullie initialen te doen, maar natuurlijk kan je ook jullie trouwdatum eronder zetten. Of ook leuk: alleen een trouwdatum! Hoe dikker het lettertype, hoe makkelijker het is om uit te snijden. Ik kon niet zo goed kiezen, dus heb er verschillende gemaakt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het onderste ontwerp. Bij het maken van de stempel was ik net bezig met de Great Gatsby collectie, en dit vond ik er wel mooi bij passen. Print het uit op het formaat dat je wenst, zolang het maar niet groter is dan je gum.

Stap 2: Het ontwerp op je gum overbrengen
Leg het papier met het ontwerp op je gum. Het zijn letters of cijfers, dus let erop dat je de stempel in spiegelbeeld maakt! Leg hem dus met de geprinte kant naar beneden. DIY-stempel-initialen-stap1.1

Met een potlood kras je nu over het papier heen, flink duwen, totdat alle tekst gevuld is. Haal je papier weg (kijk eerst even op een hoekje of het goed is gegaan). DIY-stempel-initialen-stap1.2

En voilà: het staat op je gum! DIY-stempel-initialen-stap1.3 Vervolgens kleur je het nog even goed in met je potlood direct op de gum, zodat het er goed en duidelijk op staat. DIY-stempel-initialen-stap1.4

Stap 3: Snijden maar! 
Nu ga je alle witte stukken gum wegsnijden, dus alles wat geen onderdeel is van je ontwerp. Ik gebruikte hier in eerste instantie het kleine scherpe hobbymesje voor, maar met een aardappelschilmesje ging het eigenlijk veel makkelijk. Een guts is natuurlijk nog makkelijker, maar zeker niet noodzakelijk. Snij eerst voorzichtig en zo diep mogelijk langs de letters, dan kun je makkelijker de grote stukken verwijderen zonder dat je in de letters snijdt. DIY-stempel-initialen-stap2   DIY-stempel-initialen-stap3

Stap 4: Testen en aanpassen
Ziet het er al goed uit? Inkt erop en testen! Ik gebruik dus deze kleine stempelkussentjes, daar past je stempel niet helemaal op, maar je kan gewoon stukje voor je stukje je stempel deppen en zo je hele stempel van inkt voorzien. Door tussendoor even uit te proberen, kun je zien waar nog stukken zitten die weg moeten. DIY-stempel-initialen-stap3.2 DIY-stempel-initialen-stap3.3 Aanpassen en nog een keer testen. En indien nodig nog een keer (en nog een keer..). Maar stop op tijd! Ik ben zelf nogal precies en ga maar door, en door en door. Maar het is handwerk, dus nooit perfect en dat mag je gewoon zien. Sterker nog: de imperfectie maakt het juist leuk en persoonlijk! DIY-stempel-initialen-stap4

Stap 5: Gebruiken!
Gebruik de stempel op de enveloppen van jullie trouwkaarten, op de kaartjes bij jullie give-away,  de zakjes/doosjes voor de give-aways, cadeautjes voor jullie getuigen, op je zakdoek, of.. noem maar op. Let er wel op dat je de juiste inkt gebruik: ga je stempelen op stof, gebruik dan speciale inkt voor stof zoals deze VersaCraft. DIY-stempel-initialen-give-away
Dat is alles, goed te doen toch? Mocht je zelf aan de slag gaan, dan zie ik graag het resultaat! Bijvoorbeeld op twitter of facebook. Succes!