Je vind natuurlijk dat jullie ringen de allermooiste trouwringen ooit zijn, én je wilt ze ook zo lang mogelijk mooi houden. Toch? Dan is het handig om iets te weten over karaat.  Karaat is een waarde voor het gehalte goud in de legering. Hoe lager het karaatgehalte, hoe meer het goud vermengd is met andere (sterkere) metalen. Een sieraad van 24 karaat bestaat uit (bijna) 100% goud, een sieraad van 14 karaat voor ongeveer de helft (meer weten? Check wikipedia).

 

Hoe hoger het karaatgehalte van een gouden sieraad, hoe hoger dus ook de prijs. Logisch.

 

Maar wist je ook dat hoe hoger het karaatgehalte, hoe gevoeliger het wordt voor deukjes en krassen?
Goud is namelijk zacht, en hoe hoger het gehalte goud hoe zachter het materiaal dus wordt. Een ring van 14 karaat oogt dus nagenoeg hetzelfde als een ring van 18 of zelfs 24 karaat, maar blijft langer mooi (en is nog goedkoper ook).

Als illustratie heb ik een foto gemaakt van mijn eigen ringen, en ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje schrok van deze close-up. Toch laat ik hem zien, want het legt precies uit wat ik bedoel. Beide ringen zijn van hetzelfde merk, even breed en even dik. Links 14 karaat, rechts 18 karaat. Ieks!

 

Tip 1: laat regelmatig je ringen nakijken bij de goudsmit of juwelier. Als je in de buurt bent, gewoon even binnen wippen. Vaak kan nog dezelfde dag je ring (bij onze goudsmid zelfs gratis, dit is service) nagekeken, schoongemaakt en (indien nodig) gepolijst worden én wordt er gekeken of de setting van de diamanten nog goed is!

 

Tip 2: Eigenlijk een open deur, zeker na tip 1, maar kies voor een goede goudsmid of een goede juwelier. Je hebt een adres om binnen te lopen als er iets aan de hand is, hij/zij weet wat kwaliteit is en ziet wat bij je past. Ja, misschien betaal je wel iets meer dan bij een (online) stunter, maar geloof me maar: dat betaalt zich dubbel en dwars terug.