Goed om even over na te denken: wat neem je allemaal mee op je trouwdag?
Ga maar eens zoeken op internet en je vind complete waslijsten. Maar zeg eens eerlijk: heb je echt een nagelvijl, nagelschaar én nagelknipje nodig?
Je make-up en haar wordt gedaan met goede producten, dit hoort de hele dag te houden en poeder en lippenstift is voldoende om dit netjes te houden. Een bruidsjurk is vakkundig gemaakt met goede materialen en bandjes zullen heus niet zomaar afzakken of kapot gaan. En vlekken kun je voorzichtig wegdeppen met een klein beetje handzeep en warm water (probeer het wel droog te föhnen om watervlekken te voorkomen).
Benader het dus rationeel en kijk ook naar je dagprogramma. Ga je ‘s morgens vroeg buiten in een veld foto’s maken? Bedenk dat er dauw kan zijn en neem een kleed mee om je jurk op te leggen. Ga elk onderdeel van de dag eens na en bedenk wat er mis kan gaan, wat je ertegen kunt doen en of het werkelijk zo’n ramp zal zijn! Houd in ieder geval rekening met kleding, gezondheid en make-up/haar.
Hieronder vind je -wat mij betreft- de must-haves:
 • Flesje water
 • Druivensuiker (je zult de eerste bruid niet zijn die duizelig wordt omdat ze door de zenuwen niet kan eten)
 • Paracetamol of ibuprofen (er zijn ook snelwerkende en tabletten die in de mond oplossen)
 • Tampons/inlegkruisje
 • Blarenpleisters/Partyfeet
 • Pepermuntjes of van die handige tandenpoetshoesjes (ook makkelijk voor in het vliegtuig!)
 • Lippenstift
 • Spiegeltje
 • Poeder
 • Schuifspeldjes
 • Nagelvijl
 • Zakdoekje
 • Babyspelden (om bijvoorbeeld je sleep vast te zetten, zo’n klein lusje laat namelijk wél snel los)
 • Extra panty
 • Naald en draad (in de kleur van jouw jurk en zijn pak)
Daarnaast kun je nog denken aan:
Rietjes (om te drinken zonder je lippenstift kwijt te raken), blanke nagellak (voor een ladder in je panty), fashiontape (voor afzakkende schouderbandjes), haarlak, deodorant, parfum (haal een proefflesje bij de parfumerie), flos of tandenstokers, vlekverwijderaar (mijn ervaring is dat Shout werkt bij vrijwel elke vlek, doe een beetje in een klein flesje), tandenborstel en tandpasta (pas wel op met je jurk!), pleisters, paraplu, energiedrankje, kauwgom, een kleedje om je jurk/sleep op te leggen, geld (geef geld aan je ceremoniemeester, die is verantwoordelijk voor kleine kosten op de trouwdag).
Ben je snel zenuwachtig en bang dat er van alles mis kan gaan? Geef dan voor je eigen gemoedsrust ook echt alles mee aan je ceremoniemeester (maar probeer wel te kijken naar kleine verpakkingen)!
Ben ik nog iets vergeten? Laat het weten of laat een reactie achter!