Blog van Judith: Muziek tijdens de trouwceremonie

Vandaag weer een blog van zangeres Judith Jobse! Die een heel spannend jaar tegemoet gaat: haar nieuwe album komt uit én ze gaat zelf trouwen. 


Muziek tijdens de trouwceremonie – part I
Een paar maanden geleden kreeg ik een telefoontje van het magazine ´Bruid en Bruidegom´ met de vraag of ze mij als tip in het blad mochten zetten voor muziek tijdens  trouwceremonies. Ik was daar  helemaal blij mee want ik vind trouwceremonies echt ontzettend leuk om te doen! In het ´trouwseizoen´ reis ik het hele land door om te zingen bij trouwceremonies voor zowel burgerlijke huwelijken als kerkelijke inzegeningen. Voor mij zijn trouwceremonies echt de kers op de taart! Ten eerste is het heel mooi om dienstbaar te mogen zijn bij de ´mooiste dag van iemands leven´ en dat ene mooie moment van het ´ja-woord´ nog extra kracht bij te mogen zetten met mooie muziek. Maar het is ook heel erg leuk om in de zaal te zitten en te horen hoe mensen elkaar hebben leren kennen en in een korte tijd een impressie te krijgen van wie deze mensen zijn. Daar kan geen reality tv tegenop! (misschien goede tip voor Endemol) Wat ook erg mooi is is om elke keer weer te ervaren dat het mogelijk is om hart tot hart contact te hebben zelfs met  mensen met wie je op het eerste oog in het dagelijks leven geen klik zou denken te hebben. Dat bevestigt voor mij weer dat ons denken en onze vooroordelen de enige daadwerkelijke barriere zijn om waarachtig contact met mensen te hebben.

Soms moet ik ook wel eens moeite doen om het droog te houden, zeker als er hele krachtige emotionele velden bij een ceremonie hangen, bijvoorbeeld als een moeder een persoonlijke brief voorleest voor het bruidspaar of als er nog even wordt stilgestaan bij het verlies van een overleden ouder of zus. Maar gelukkig heb ik ´tools´ om mijzelf weer terug te vinden voordat ik moet gaan zingen. Dit lukt mij echter  niet als ik mensen persoonlijk ken. De laatste keer dat ik het deed moest ik snel voor het zingen met een zakdoek mijn uitgelopen mascara wegvegen en zat ik op het moment supreme met een enorme kikker in mijn keel zingen. Het bruidspaar had er gelukkig geen last van, maar voor mij was het een enorme worsteling om het nummer tot een goed eind te brengen. Daarom heb ik besloten dat ik dat ik geen trouwceremonies meer doe voor mensen die dichtbij  mij staan (maar gelukkig zijn die mensen bijna allemaal al getrouwd).  
 
Gisteren had ik een gesprek voor mijn eigen bruiloft met trouwambtenaar Pauline Krom die als zelfstandige trouwambtenaar werkt. We hadden het over ´het´ moment voor muziek bij een trouwceremonie van een burgerlijk huwelijk. Ik vertelde dat ik meestal moet zingen 1. als het bruidspaar binnenkomt  2. bij het tekenen van de akte  en 3. aan het einde van de trouwceremonie als iedereen weer weggaat. Volgens haar is het ultieme moment voor muziek het moment als mensen het ´ja-woord´ hebben gezegd en dé kus plaats vindt. Dat is namelijk voor het bruidspaar hét moment van de ceremonie. Als er dan muziek is, dan kunnen ze samen nog even in de ´bubbel van liefde´ rondhangen zonder dat er gelijk over wordt gegaan tot het zakelijke gedeelte van het huwelijk zoals het voorlezen van de huwelijksakte of het tekenen van de getuigen. Het klinkt zo logisch, maar dat ik daar zelf nog nooit aan had gedacht!!! Hoe krachtig dat moment is voor muziek mag ik zelf gaan beleven als ik binnenkort ga trouwen want wij gaan die tip van Pauline natuurlijk ter harte nemen!