Eco is in en groen trouwen is helemaal hip. En groen en verantwoord trouwen kun je op heel veel onderdelen van je bruiloft toepassen. Denk bijvoorbeeld aan gerecycled papier voor de trouwkaarten, streekproducten voor het diner, milieuvriendelijk geteelde bloemen en het kiezen van een locatie waarbij zo min mogelijk gereisd hoeft te worden door je gasten. Maar ook trouwringen kunnen verantwoord, met ‘groen goud’: goud dat op een eerlijke manier gewonnen wordt, met zo min mogelijk schade aan mens en milieu. 
Bij reguliere goudwinning via mijnbouw wordt cyanide of kwik gebruikt. Beide uiterst schadelijke stoffen die mens en milieu grote schade aandoen. Bovendien krijgen de mijnwerkers geen eerlijke prijs en hebben zij vaak geen rechten. Bij de winning van Oro Verde goud wordt gebruikt gemaakt van kanalen en dammen om het goud dat in de bodem zit te scheiden van steentjes, zand en aarde. Zwaar werk, maar veilig voor mens en milieu. Bovendien krijgen de mijnwerkers een fatsoenlijk loon.

Solidaridad steunt dit ‘groene goud’ en heeft daarom Op weg naar Goed Goud opgericht om eerlijke, veilige en schone goudwinning te stimuleren. Dit doen ze door bedrijven te stimuleren om zich te houden aan voorschriften op het gebied van herstel, veilige omstandigheden voor de mijnwerkers en een alternatief gebruik van cyanide. En voor kleinschalige mijnbouwers is dit jaar de Fairtrade-Fairmined standaard gelanceerd. 


Wat kun jij doen? Je kunt je juwelier of goudsmit vragen naar Oro Verde goud. Of kiezen voor trouwringen van Flamingo. Dit Nederlandse trouwringen atelier koopt goud in bij Oro Verde.  Je kunt ook Op weg naar Goed Goud steunen En bij een donatie van 15 euro krijg je ook nog eens een armbandje ontworpen door sieradenontwerpster Bibi van der Velden cadeau!